21. juni 2012

Lider du af garderobefedme?

Modedetox, garderobefedme og modepropaganda er nye ord, men hvad betyder de egentlig? Lad os starte med garderobefedme.Garderobefedme er når du har købt for meget tøj der hverken passer til din figur, er behageligt at have på eller kan kombineres med det tøj du har i forvejen. Symptomet viser sig ved, at man føler, at man ikke har noget at tage på til trods for at garderoben er helt fyldt op.

Ofte misforstået som at "moden skifter", beror følelsen egentlig på at det tøj du har sidder dårligt, eller simpelt hen er ubehageligt at have på.

Garderobefedme opnås både ved (1) direkte påvirkninger fra reklamer, og (2) indirekte sociale påvirkninger fra venner, kollegaer og bekendte. De får os til at købe det tøj vi egentlig ikke har brug for, hvorefter, det umiddelbare rush vi da erfarer, en noget nagende tom følelse indfinder sig; en dårlig samvittighed.Samfundets pres på os for at få os til at forbruge er enormt. Endog bliver vi tit fortalt at igen forbruge, gerne sammen med venner, for at blive forløst, når vi føler skyld ved vores overforbrug. Derved bliver cirkelen sluttet og misbruget konstateret. Vi er blevet "gode samfundsborgere" der sikrer samfundstilvæksten.

Du skal dog huske på at tøjproducenterne selvfølgelig ikke kender dig personligt, og heller ikke dine behov. Derfor passer det jo slet ikke når de fortæller dig at du bliver lykkelig, smart og mere ønsket ved at købe deres produkter. Dit liv forandrer sig ikke ved at købe tøj. Og timerne du bruger i din søgen efter noget du måske kunne bruge, er tomme kalorier.

Løsningen på problemet vil altid være viden. At lære sig mere om hvordan tøj er bygget op og fungerer i virkeligheden. Derefter forstår man hvorfor noget tøj simpelthen ikke passer til ens krop. Og hvorfor god kvalitet er bedre end dårlig.

Mere viden, er vejen frem. Du er snart der!

-----

Næste gang kigger vi på ordet modepropaganda.


DTTA - Københavns skrædderakademi.
Hvis du vil vide hvordan tøj egentlig fungerer.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar