27. april 2010

Hvad med et par jeans til 8.500?

Hej Sten Martin! Jeg har hørt, at du laver et slags dogmeprojekt på Facebook, hvor du syr tøj til dig selv. Hvad er det egentlig, du har gang i?
På kun 46 dage skal jeg skifte hele min garderobe ud med kun skræddersyet tøj. Alt tøj. Undertøj, regntøj, strømper - det hele. Jeg kalder det Project 46.

Hvorfor?
Jeg blev træt af, at min garderobe var overfyldt med tøj, der ikke helt passede til hverken min smag eller figur. Det irriterede mig. Og så ville jeg gerne udtrykke mig mere kreativt gennem min påklædning – lave et slags statement, der understregede min personlighed.


...og navnet?
Det var ganske uovervejet. Jeg kom til at lave en statusopdatering på min Facebook-profil, der hed "Vil gerne prøve kun at gå i skræddersyet tøj. Mon det er muligt, i vores moderne samfund...?" Jeg gik i gang dagen efter. Den dag var der 46 dage til min fødselsdag...

Kan du ikke bare købe dig en ny garderobe? Shoppe igennem?
Nu har jeg aldrig været den store ”shopper”. Jeg har det ganske svært med at bare tage andres ideer for gode varer – rub og stub. Jeg vil hellere have noget tøj med en genuin historie. Og så går jeg meget op i detaljer og pasform.

Så du vælger skræddersyet i stedet for. Er det ikke dyrt?
Jeg mener, at overforbrug - dét er dyrt. Både for dig og miljøet. Hvis vi kigger på det skræddersyede tøj, har det som regel en pris, der ganske enkelt forhindrer overforbrug. Det, man køber, overvejer man nøje, og vil virkelig gerne have - og kommer således til at bruge igen og igen. Hvis man derudover kun skal gå med det tøj, jeg nu fx laver, dvs. ganske praktisk og holdbart tøj, som kan kombineres på mange forskellige måder, ja så er der mange penge at spare. Det er fornuftigt at have få, men gode ting.

Hvad er det, der er så godt med skræddersyet tøj?
For det første, at man som kunde har fuldstændig kontrol med fremstillingen af sit eget tøj. Du bestemmer selv, hvordan du synes, ting skal laves, og hvordan det skal sidde. Helt modsat konfektionssyet tøj, hvor du skal passe ind i et tilfældigt stykke tøj, der er lavet et tilfældigt sted i verden. Der er en enorm forskel. Derudover er det ganske økonomisk, at man nemt kan lave om på det skræddersyede tøj, man får syet, hvis man gerne vil følge en eller anden sjov trend.

Du siger økonomisk. Jeg har hørt, at en jakke fra dit skrædderi koster rundt regnet 22.000 kr. Og et par jeans ligger på 8.500…?
Jo det er rigtigt. Men de priser er for de modeller, jeg har brugt rigtig lang tid på at udvikle - mit helt eget designkoncept med en gennemtænkt tilskæring. Med mine produkter bliver man en del af mit, hvordan skal jeg sige det... univers, hvor du kan opdage, bruge og bære mine designs på mange forskellige måder. Hvert eneste design har jeg allerede i forvejen brugt, vasket, slidt og forandret, før det endelige produkt bliver syet op. Der kommer derfor ingen ubehagelige overraskelser. Dem tager jeg mig af, her i Project 46!

Hvad med dem, der ikke har råd til at besøge dit univers? For dem er der jo sikkert mange af.
Nu er det jo et spørgsmål om prioritering. Men det er jo klart, at 5 skjorter til 100 kr. eller et jakkesæt til 950, kan man jo ikke konkurrere med. Til gengæld går jeg med mit eget tøj om og om igen, og det sparer mig jo for rigtig mange penge. Men ellers vil jeg sige til dem, der ikke kan være med på det niveau, at alle kan lære at sy. Det er lige så nemt som at lave mad. Det er bare at gå i gang! Og hvis det går lidt galt ind imellem, gør det slet ikke noget. Det meste konfektionstøj, der bliver købt, er jo i forvejen elendigt syet.

Så kan vi alle sammen sige vores job op og blive selvforsynende…?
Ja! God idé! ... Nej, det er ikke helt sådan, jeg mener det. Min pointe er bare, at i stedet for at stresse løs på sit arbejde, for at tjene penge nok til at betale for noget overvurderet mærketøj, der oveni bliver syet på den anden side af jorden, kunne man måske udtrykke sig lidt kreativt og samtidig være økonomisk, ved at sy noget selv m/k? Lidt som at det også kan være ganske afslappende, og økonomisk, at tage ”en tjans” i sit eget køkken. Nogle gange smager det godt, andre gange ikke, men med lidt øvelse lærer man jo at finde sin egen måde at gøre tingene på.

Er det ikke kikset at gå i hjemmesyet tøj – for det er vel egentlig det, vi taler om?
Nej, slet, slet ikke. Snarere tværtimod! Det, der er kikset, er, når man prøver at være ”fin” i sit ”hjemmesyede” tøj. En dårligt syet aftenkjole er kikset uanset, hvem der har lavet den, fin designer, skrædder eller ej. Men den skjorte eller T-shirt, man selv har syet, brugt, vasket, slidt og elsket, kan jo ikke andet end være cool. Man skal bare prøve at være sig selv og undgå de mest basale fejltagelser.

Fejltagelser?
At lave, bestille eller købe alt for overdesignet tøj. Det er en grim ting. Uanset hvem der måtte have produceret tøjet. Tit bliver det sådan, at man tænker: ”Nu skal det være!” og putter alt for meget på af pudsige ideer, knapper og spænder. For mange dimse-dutter. For meget sukker på entrecoten. Det, man skal huske på er, at det er den gode pasform som er den vigtigste parameter. Enkelt stilrent tøj, der har den helt rigtige - smigrende, mærkelige eller provokerende - pasform, dét er sagen.

Hvad nu, hvis alle begyndte at sy sit eget tøj, hvad ville der så ske med den danske konfektionsindustri? Ville mange ikke miste sit arbejde?
Det vil jo aldrig ske, at alle begyndte at lave sit eget tøj. Det er en utopi. Man kan ikke skrue tiden tilbage. Det er lige så sandsynligt som, at folk vil holde op med at spise på McDonald’s. Men man kan jo sagtens tænke sig om, før man putter et elendigt halvfabrikat i munden -
eller tager et stykke tøj på, der er fyldt med kemikalier, og som man alligevel ikke synes sidder særlig godt - bare fordi produktet er billigt. Udtalelser som ”De helt billige [jakke-]sæt ned til omkring 1.000 kr. har den fordel, at man med god samvittighed kan tillade sig at smide dem ud, når de er et år eller mere gamle,” kan få mig helt op i det røde felt. Hvorfor skal man smide et jakkesæt ud efter et år? Det forstår jeg slet, slet ikke. Og ”med god samvittighed”? Hvad mener De? Hvilket miljøsvineri! Et skræddersyet jakkesæt kan man jo bruge i 10 år - minimum! Men for nu at svare på dit spørgsmål, vil jeg påstå, at de fleste danskere inden for beklædningsindustrien ikke arbejder med selve produktionen, den foregår som regel i Asien under kummerlige forhold. Det, der bliver lavet i Danmark, er design, markedsføring og logistik. Og til dem, der arbejder med netop det - hvis nu alle startede med at sy sit eget tøj - vil jeg mene man kunne finde mange andre vigtige opgaver, der i øjeblikket bliver ganske overset i samfundet.

Jeg kan fornemme en politisk agenda.
Nej, egentlig ikke. Jeg synes bare, at man skal tænke sig lidt om, før man affærdiger sine egne og andres formåen til at udføre et klassisk håndværk, bare fordi nogle smarte reklame- og mediefolk fortæller dig, at det er netop det, du skal.

Nå, hvordan går det så med dit Project 46? Hvor langt er du nået?
Jeg er nået til dag 20, og jeg synes, det er ganske sjovt! Og en smule pudsigt. Sådan på en lidt naiv og forfriskende måde. Man tænker pludselig rigtig meget over, hvad folk egentlig har på. Og så har jeg fået en følelse af frihed, nu når jeg kun har nogle enkelte stykker tøj at vælge mellem, som hver især er virkelig godt gennemtænkte og designet lige netop til mig.

Helt til sidst, er der noget, som du ikke synes, vi har fået med…?
Hmm… At det er en myte, at alt skræddersyet tøj kun må renses. Det tøj, jeg indtil videre har lavet her i Project 46, kan sagtens klare både vaskemaskine og tørretumbler. Også jakkerne. Det blev jo en åbenbar nødvendighed – allerede på dag 3!


27-04-2008 Interview med Sten Martin Jonsson


2 kommentarer:

 1. Project 46!
  Låter som en bra stånd punkt!
  Jag blir genast nyfiken. Hur många plagg han du med och om det är en sommar garderob eller en garderob för året runt?
  Det är trevligare när folk är mera individuella i sin stil. :)
  Coolt! / Boja L

  SvarSlet
 2. Hej Boja!
  Tack för din kommentar! Trevligt.

  Dom førsta plaggen jag sydde i Project 46 var endast basplagg, för att ha något förnuftigt att att ta på. Jeans, skjorta, t-shirt. Typ. När jag därefter gick vidare med Project 100 (från den 20 maj 2010) blev det kläder man kunne kombinera och ha lager på lager. Det var vigtigt för att kunna fungera "förnuftigt" i vardagen. Och eftersom jag inte hade så många kläder var basfärger också vigtigt.

  Jag har fortsatt projektet och är nu uppe på 163 dagar, och klarar mig med förvånandsvärt få kläder. Befriande, lättskött och praktiskt.

  De plagg jag hann med i Project 46 var ca. dom här: http://www.flickr.com/photos/stenmartin/sets/72157623955933738/

  Mvh. SMJ

  SvarSlet